Laidoje nukentėjusių mamų Rūtos ir Sandros skaudūs liudijimai, kurioms nesant jokio teisinio pagrindo neleidžiama bendrauti su savo vaikais. Moterys atvirai ir nuoširdžiai laidoje pasidalino apie patiriamą institucinį smurtą.
Žurnalistai laidoje kėlė klausimus, kodėl taip vyksta teisinėje valstybėje? Kodėl nėra jokios pagalbos? Kas dedasi vyrų ir moterų galvose, kurie manipuliuoja savo vaikais?
Kadangi man tenka susidurti su panašiomis situacijomis, žinau kodėl taip vyksta teisinėje valstybėje:
Pirma, dažnu atveju vaiko teisių tarnyba tokias situacijas vertina kaip “abipusį konfliktą tarp tėvų”. Tada visi specialistai dalyvaujantys atvejo vadybos procese net nesistengia identifikuoti, kuris iš tėvų manipuliuoja vaiku.
Antra, kartais net ir esant teismo ekspertų išvadomis, kurios patvirtina vieno iš tėvų poveikį vaikui, dėl ko jis jau nėra laisvas išreikšti savo tikros nuomonės dėl bendravimo su skyrium gyvenančiais tėvais, vaiko teisių tarnyba bei atvejo vadybos procese dalyvaujantys specialistai nesiremia gautomis išvadomis.
Trečia, specialistai ignoruoja laiko faktorių, kuris tokiose situacijose labai svarbu atstumtiems tėvams ir jų vaikams. Jei mediacijos procesas nepadeda, specialistai nedelsiant turėtų reaguoti, taikyti tokias pagalbos priemones kaip ir esant fiziniam smurtui, o ne siūlyti antrą ar trečią mediaciją tėvams.
Ketvirta, pagalba turėtų būti suteikiama tam tėvui, kuris daro poveikį vaiko nuomonei. Specialistai be jokių nuolaidų ir delsimo turėtų įpareigoti tėvą vykdyti teismo sprendimą, o ne atsižvelgti į vaiko nuomonę.
Penkta, man asmeniškai nežinoma nei vienas tėtis/mama, kuriems psichologo pagalba būtų pavykę atkurti ar kurti ryšį su savo vaikais, kol vaikai patiria psichologinį poveikį savo gyvenamoje vietoje.
Šešta, sudėtinga atsakyti kas dedasi tokių tėvų galvose, kurie taip gali manipuliuoti t. y. psichologiškai smurtauti prieš savo vaikus, tačiau toks psichologinis smurtas prieš vaikus ir atstumtus tėvus vyksta su visų teikiančių pagalbą specialistų leidimų, įskaitant teismą. Jei nebūtų leidimo šiam psichologiniam smurtui, taikomos tinkamos pagalbos priemonės bei teisinė atsakomybė, tėvų galvose ateitų suvokimas, kad net neverta bandyti taip elgtis su vaikais.
Tekstas Gintarės Krivonytės.
Laidą žiūrėkite čia: